Juri Nieminen Vapauden puolustaja

Suomi liikunnan kehitysmaa?

  • Juri Nieminen, HTM, eMBA, HHJ PJ
    Juri Nieminen, HTM, eMBA, HHJ PJ

Suomen urheilumenestys on romahtanut 2000-luvulla. Urheilun merkitystä on hehkutettu, mutta todellisuudessa liikunta- ja urheilu ovat jääneet rahoituksessa tieteiden ja taiteiden jalkoihin. Valtion suunnalta hoetaan terveysliikunnan merkitystä. Käytännössä suunta on päinvastainen, nykynuoret liikkuvat vähemmän kuin edellinen sukupolvi ja kansa kunto heikkenee. Valtio ohjaa liikuntarahaa pääosin muualle kuin huippu-urheilussa urheilijoille ja valmentajilla sekä terveysliikunnassa niille, jotka liikkuvat liian vähän. Muutenkin aktiivisille tehdään kyllä kaikenlaista kivaa ja hallinto voi hyvin.

Norjaan verrattuna Suomi on liikunnan kehitysmaa. Tämä tuntuu hurjalta, koska Suomi oli pitkään menestynein Pohjoismaa ja työ oli useilla fyysistä, mikä itsessään piti yllä hyvää kuntoa. Epäonnistumiseen löytyy sama nimittäjä, mikä monessa muussakin Suomea riivaavassa epäkohdassa. Valtion rooli on liian suuri ja toimintaa katsotaan hallinnosta, ei toiminnasta käsin. Jos valtiovalta malttaisi ainoastaan jakaa rahaa sekä minimoida oman organisaationsa vain oikeudenmukaisen rahanjaon varmistajaksi, riittäisi resursseja enemmän käytännön kenttätyöhön. Ja paikallisesti ratkaisut voitaisiin kohdentaa vaikuttavasti. Huippu-urheilijat voisivat itse päättää, miten harjoittelunsa järjestävät, rahat suoraan omalla valmennusbudjetilla. Terveytensä kannalta liian vähän liikkuva saisi itselleen suoraan tukea tai rahoituksen hänelle itselleen parhaiten kuntoa ja toimintakykyä vahvistaviin toimenpiteisiin. Kukaan ei yrittäisi tuputtaa yhtä oikeaa mallia keskitetysti, kuten nyt tapahtuu.

Vähemmän valtiota on enemmän ihmistä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Ihan kommenttina: Norja on aina ollut talviurheilussa Suomea menestyneempi maa, yksittäisiä kisoja lukuunottamatta.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Miksi aina sotketaan kaksi eri asiaa, eli liikunta ja urheilu. Ensiksi mainituu tosin johtaa monesti menestykseen urheilu saralla mutta urheilun harrastaminen, tarkoitan huippu sellaisen, ei välttämättä kohota kansan kuntoa oikeastaan ollenkaan. Leikillisesti voisi sanoa, että huippu-urheilun vahtaaminen töllöstä sohvalla löhöten saattaa jopa laskea kuntoa, tosin tässäkin leikissä saattaa olla totta toinen puoli.

Toimituksen poiminnat