Juri Nieminen Vapauden puolustaja

Itsehallinnon vahvistaminen on ratkaisu

  • Itsehallinnon vahvistaminen on ratkaisu

Itsehallinnon vahvistaminen olisi Suomelle suoran kansanvallan parantumisen lisäksi taloudellisesti järkevää. Kunnat ovat valtiota tehokkaampia allokoimaan rajallisia resursseja. Tieteellinen näyttö osoittaa, että mitä lähempänä toimintaa päätös varojen käytöstä tehdään, sitä vaikuttavampaa varojen käyttö on (€ per hyöty) ja lisäksi resursseja hukataan vähemmän epäolennaiseen. Erityisesti ylimitoitettuja investointeja ja kehittämisprojekteja käynnistetään sitä vähemmän mitä pienempi organisaatio on. Pienissä kunnissa on vähemmän hallintoa ja tämän ymmärtää kuka tahansa byrokratiateoriaa opiskellut, kuten pienessä yrityksessä on prosentuaalisesti alhaisempi osuus hallinnollista työvoimaa kuin isoissa yrityksissä. Yksityisissä SOTE-yrityksissä on vähemmän hallinnollista kulua kuin vastaavissa julkisissa toiminnoissa. Itseasiassa tiede osoittaa, että kuntien määrää kannattaisi ennemmin lisätä kuin vähentää nykyisestään. Se parantaisi tuottavuutta ja lisäisi kilpailua. Mediassa ollaan vaiettu täysin suuren kuntauudistuksen vaikutuksista. Osa kunnista teki omatoimisen kuntaliitoksen ennen valtion toteuttamatta jäänyttä pakkolakia. Mitään näyttöä tuottavuushyödyistä ei ole sittemmin saatu, vaikka niillä koko keskittämisprojektia perusteltiin. Julkisia varoja ei ole säästynyt, mutta keskittymiskehitystä on tapahtunut.

Päätösvalta pitäisi olla aina niin lähellä kansalaista kuin se on mahdollista, mikäli tieteellisesti ei ole osoitettu suuruuden ekonomiaa juuri tässä määritellyssä toiminnossa. Asioiden tulisi olla päätettävissä tässä järjestyksessä läheisyysperiaatteen mukaisesti 1) yksilö 2) perheen 3) kaupunginosa/kylä 4) kaupunki/kunta 5) maakunta 6) valtio 7) EU 8) globaalit elimet. Tästä listasta puuttuu etujärjestöt ja puolueet, syystä. Ne eivät ole demokraattisessa kontrollissa eivätkä edusta kansaa, eivätkä sen tahtoa. Vain suorilla vaaleilla valitut toimielimet edustavat.

Motivaatio on ratkaiseva. Voimaantunut kansalainen haluaa toimia yhteiskunnan ja erityisesti paikallisyhteisönsä parhaaksi. Mitä kauempaa päätöksen tulevat ja mitä mielivaltaisimmilta ne tuntuvat, sitä vähemmän omaa aloitteellisuutta ja omaa panosta yhteiseen pottiin. Valta kuuluu kansalle ja sen demokraattisille toimielimille, myös suoraa demokratiaa käyttäen. Vapaa kansalainen on paljon hyödyllisempi ja tehokkaampi kuin yhteiskunnan holhokki, joka joutuu kuuntelemaan ylhäältä päin, mikä on oikein ja mitä ei saa tehdä. Lannistettu kansalainen, joka vähät välittää tulee kaikille veroja maksaville kalliiksi.

Kuntakoosta on paljon kansainvälistä tutkimusta. Niin Suomen, Saksan kuin Yhdysvaltojen tutkimukset osoittavat, että pienet kunnat ovat tehokkaampia kuin suuret. Kaikkein pienimmissä kunnissa tehokkuus kasvaa kuntakoon kasvaessa noin 10 000 asukkaan ollessa optimikoko. Kaikkein suurimmat kunnat ovat tehottomimpia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kuntien koosta voi olla aivan samaa mieltä. Sen sijaan terveydenhuoltoa ei ole järkevää kunnille sälyttää. Asiantuntemus ei riitä, koko on liian pieni hallitsemaan sairastavuuden riskejä ja mittakaavaedut menetetään. Silti kunnille olisi terveydenhuollossakin roolinsa (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...).

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Hyvä että joku puhuu asian tästäkin puolesta. Ihmisten oikeus tehdä heitä itseään koskevat päätökset mahdollisimman lähellä heitä itseään on perusoikeus, jota kai perustuslakimme itsehallintopykälänkin on tarkoitus taata. Olen Kalevi Salosen kanssa eri mieltä siitä, voivatko kunnat vastata terveydenhuollosta. Näin siksi, että ainakin meillä päin pienet kunnat ovat vastanneet terveydenhuollostaan, kuka milläkin tavoin, ja tulokset ovat olleet hyviä, ja toteutus taloudellista.

Nyt vaalien alla useimmat puolueet tuntuvat uskovan siihen, että viime hallitusten keskittävää sotepolitiikkaa pitäisi jatkaa. Olisipa Suomessa edes yksi puolue, joka sanoisi selvästi, että tuollainen pakkokeskittäminen ei ole tarpeen. No, kokoomus on ilmoittanut kannattavansa kuntavetoista mallia, mutta ehkä tuon lupauksen helmaan ei ole vielä syytä heittäytyä, sillä jäljet vähän pelottavat. Valittettavasti se on luonnonlaki, että keskushallinnosta löytyy aina innokkaita keskusjohdon vallan kasvattajia.

Toimituksen poiminnat